Home Vlaams Wijnhuis Treffen in Wintrich 2011
Vlaams Wijnhuis Treffen in Wintrich 2011

1e Vlaams Wijnhuis Treffen
Vorig jaar ontstonden de eerste plannen bij Eddy, Deuk en Werner om een treffen te organiseren in Wintrich.
De Belgische muziekschool Ozma heeft daar jaarlijks een muziekuitvoering voor cursisten en docenten en hier om heen kon dan een mooi Citrontreffen worden georganiseerd.
Na maanden van voorbereidingen, overleggen en vergunningen aanvragen, was het 13 juli 2011 dan zover.
Omdat ondergetekende als publicatiemedewerker was gebombardeerd, waren wij er al zondag 10 juli. Een fraaie rit door de Belgische Ardennen en door het Moezeldal, brachten ons op de plaats van bestemming.
We stonden met onze camper op de Moselstellplatz en zijn daar gedurende het treffen ook blijven staan. Voorzien van electra en wifi, vertoefden wij aan de rand van het treffenterrein, zodat wij alles toch gewoon meemaakten.Maandag werd het gras gemaaid, zodat er begonnen kon worden met de opbouw. Daan heeft een brug over een greppeltje gemaakt, waar met lichte voertuigen (2CV) over heen gereden kon worden. De zwaardere voertuigen zoals de HY konden op een groot terrein aan de andere kant van de inschrijving staan.
In een paar dagen ontstond er een mooi en gezellig terrein, met feesttent, onderdelenkraam van Citroparts en natuurlijk de handel van Deukie zelf.
Hoewel de meeting pas op woensdag begon, meldden de eerste treffengasten zich al op dinsdagmiddag.
Woensdag om 17.00 uur werd het 1e Vlaams Wijnhuis Treffen officieel geopend door Dirk Kessler, de burgemeester van Wintrich. Na een gratis aangeboden schnaps, kon het feest dus echt beginnen. Voor vandaag was dit het enige programmapunt.
Donderdag gingen we met een aantal op bezoek bij de burgemeester, want hij is ook sekt-fabrikant. Nu klinkt dit een beetje vreemd, maar Dirk Kessler koopt wijnen uit de omgeving in en maakt daar een uitstekende sekt van, die op ouderwetse wijze, manueel worden bebotteld. Om zijn kunnen aan ons te tonen, waren wij uitgenodigd (tegen een kleine vergoeding) om zijn beste sekt te komen proeven. En dat hebben wij ons laten smaken. Uiteraard kregen wij ook een uitgebreide rondleiding met de bijbehorende uitleg. Dirk spreekt geen Nederlands, dus de vertaling werd door Werner van het Vlaams Wijnhuis gedaan. Dat de vertaling niet geheel letterlijk werd uitgevoerd, verhoogde de sfeer in de wijnkelder. Om 20.00 uur is er een tocht naar Gross Hergott, een groot crusifix in de bergen, met een prachtig uitzicht over het meetingterrein en de rest van de omgeving. Boven worden zij ontvangen door de Wijnkoningin en de Wijnprinses. Ook hier wordt weer een glaasje wijn genuttigd en uiteindelijk gaat de stoet terug met "fakkeltjes" .
Donderdagnacht beginnen de weergoden zich een beetje te roeren. Een harde wind laat onze luifel de hele nacht klapperen en omdat dat 's morgens nog niet over is, besluiten wij de luifel maar binnen te draaien. Verder valt het weer nog best mee. Wij zijn gisteren niet mee geweest met de voettocht naar het kruis, dus besluit Deukie ons er naar toe te rijden. Als een ervaren reisleider, neemt hij ons mee naar Gross Hergott en besluit daar, dat hij ons ook nog naar Piesport rijdt, omdat daar zo'n mooie "Tour-de-France-weg" ligt, waar we van af gekomen zijn, op weg naar het treffen. Prachtige weg met scherpe haarspeldbochten. Op de thuisreis zullen we hem weer tegenkomen, maar dan is er geen tijd voor foto's.
Met een naam als het Vlaams Wijnhuis Treffen, is het nuttigen van een glaasje eigenlijk een must, dus gaan we vrijdagmiddag een wijnwandeling maken.
Bij het eerste wijnhuis, dat zo'n klein uurtje lopen van het meetingterrein ligt, kunnen wij wijn en schnaps proeven. Voor de kinderen is er een heerlijke druivensap, uiteraard zonder alcohol. Ook hier krijgen wij weer een uitleg van druif tot fles en uiteindelijk belandt het goddelijk vocht in onze glazen. Er is keuze genoeg en wij kiezen voor een appelschnaps. Nadat iedereen zijn glaasje heeft geleegd, gaan we naar het volgende wijnhuis, dat gelukkig richting de meeting ligt. Hier geen uitleg, gelukkig maar, want iedereen heeft dat nu wel begrepen, maar alleen het proeven van de vele soorten wijn die deze streek rijk is.
En dan gaan wij naar Het Vlaams Wijnhuis, waar Werner niet zuinig is met het opentrekken van de flessen en wij opnieuw een aantal wijnen kunnen proeven. Werner heeft een Vinotheek, waar de meeste wijnen uit de omgeving kan worden gekocht, overigens tegen dezelfde prijs als bij de wijnboeren zelf. De droge witte is uiterst smakelijk en ook wij besluiten een paar flesjes voor thuis mee te nemen. We hoeven hier niet mee te sjouwen, want de flessen worden zaterdagochtend keurig "thuisbezorgd" bij de camper.
Eddy en Ozzy, van de muziekschool, hebben voor een muziek- en Citronquiz gezorgd. En in de volle feesttent worden muziekfragmenten goed beluisterd en vliegen de goede en foute antwoorden door de tent. Na afloop is er, net als de voorgaande avonden, een kampvuur.
Zaterdagmiddag komt de lokale brandweer, ja wel, met een Citron, de kraan installeren voor de lokale sport; kratten stapelen.
Nadat de brandweer eerst een paar demonstraties heeft gegeven, gaan er verschillende deelnemers een poging wagen. Er waren drie klassen; kinderen, dames en heren. Wie er bij de dames en de kinderen heeft gewonnen weet ik niet, maar bij de heren was dat Marco Schimmel met liefst negentien kratten (met forse windstoten).
's Avonds was er een optreden van "The Catholic Girls" een band van de docenten van de muziekschool. Gelukkig kon Pluvius zich inhouden tot na dit optreden, zodat dit voor ons een mooie afsluiter was.
Zondagmorgen om 8.00 uur de thuisreis aangevangen.
Samen met nog 50 andere inschrijvers en hun medereizigers, hebben wij een fijne meeting in Wintrich a/d Moezel gehad. We hopen dat Deukie, Werner en Eddy volgend jaar ons het 2e Vlaams Wijnhuis Treffen kunnen aanbieden.
Natuurlijk weten wij dat er veel meer mensen bij de organisatie zijn betrokken geweest, maar een Hartelijk Dank Jullie Wel aan Deuk, Eddy en Werner is hier wel op zijn plaats!
Louis en Tonnie

Bekijk alle foto's

Laatst aangepast op donderdag 21 juni 2012 13:49
 
Louis en Tonnie, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting